Waar moet je rekening mee houden?

De shoot vindt plaats in een vertrouwde omgeving, zoals in jullie eigen huis. De plekken waar we de foto’s zullen maken, is afhankelijk van het licht in huis. Ik zoek graag de lichtste plekken op, want dit zorgt voor de meest natuurlijke beelden. Vaak is dit de woonkamer en/of slaapkamer. Zorg ervoor dat deze ruimtes daarom goed opgeruimd zijn. Daarnaast nog een tip: kleine baby’tjes hebben het snel koud. Het is daarom belangrijk dat deze ruimtes goed op temperatuur zijn. De meest ideale temperatuur is 23 graden.

Extra informatie, tips en tricks

Allereerst: het tijdstip. Hoe laat plan je de shoot? Dat kan natuurlijk heel de dag. In de ochtend zijn baby’s vaker wat rustiger, maar dit is bij ieder kindje anders. Daarom houdt ik bij het plannen van de shoot rekening met het voedingsschema. Jullie kindje wordt lekker rozig en rustig wanneer het nét gevoed is. Graag plan ik de afspraak een half uur ná de voeding. Tenzij je het borstvoedingsmoment graag wilt vereeuwigen tijdens de shoot. Dan plan ik namelijk de shoot graag op een moment dat je net moet voeden zodat ik dit vast kan leggen. 

Ten tweede: huid op huid contact. Wat vind ik dit heerlijk om vast te leggen. Je ziet jullie kindje vaak direct ontspannen. Ik stel daarom regelmatig voor of papa (of mama, uiteraard) met jullie kindje onder de douche wilt. Dit geeft hele dierbare en intieme foto’s. Hiervoor is daglicht in de badkamer wenselijk. Is dit er niet? Dan kan het ook wel, maar zullen de foto’s het mooiste zijn in zwart/wit. Het licht van de lampen is namelijk niet mooi op de foto.

Ten derde: geniet en maak je niet druk! Een baby is niet te regisseren, en dat moeten we ook niet willen. We nemen rustig de tijd. Jullie moeten op jullie gemak zijn, maar de kleinste telg vooral. Rust, dat is wat we gaan creëren. Geen gehaast. Het kindje bepaalt hoe de shoot verloopt. Onrustig? Dat is niet erg, we wachten gewoon even. Dit is de reden waarom deze shoot wat langer zal duren.

Last but nog least: buiten shooten! Is jullie kindje geboren in de zomer, of is de temperatuur lekker buiten? Dan zijn er ook mogelijkheden om buiten (een deel van) de shoot te doen. Kleed jullie kindje dan wel goed aan! Dit raad wel aan wanneer de baby wat ouder en alerter is. wanneer doe je een newbornshoot?

newborntips

Een newbornshoot vindt plaats wanneer jullie baby’tje tussen de 2 en 6 weken oud is. Dit kan natuurlijk ook al eerder of juist later. Ieder moment heeft zo zijn charme. Maar ik kies ervoor om juist tussen de 2 en 6 weken te shooten. Waarom? In de kraamweek is het vaak al hectisch genoeg, de kersverse mama moet nog herstellen van de bevalling. Veel mensen zitten er niet op te wachten om dan ook nog een fotograaf over de vloer te hebben.

Er zit dus geen vaste tijd aan wanneer je een newbornshoot doet. In de eerste vier weken zijn baby’tjes vaak lekker rustig en slapen ze veel. Bij week 4 tot 6 zijn ze alerter, maar soms ook onrustiger. Het leuke aan shooten na 4 weken vind ik dat het kindje wel al bepaalde karaktereigenschappen gaan krijgen en dat ze écht een eigen uiterlijk gaan krijgen. Let wel op: rond de 3 à 4 weken treed er vaak babyacné op. En na die 6 weken kan het uiteraard ook nog steeds, hoewel het geen “echte” newborn meer is. Het leuke aan deze periode is dan weer dat je veel meer contact hebt.

Weet dat je me altijd foto’s mag sturen van jullie kleding, ik denk graag met jullie mee! 

Stars & stripes: Printjes mogen natuurlijk, maar deze kunnen erg afleiden. Waak hier dus voor. Een print kan geen kwaad, zolang er maar niet te veel verschillende prints worden gecombineerd. Effen kleding komt vaak het rustigste over. Probeer ook grote logo’s te vermijden. Logo’s zorgen dat foto’s tijdgebonden zijn en kunnen erg aanwezig zijn.

Structured: Wat heel leuk is, is om wat te spelen met verschillende stofsoorten. Een kante shirt, een linnen blouse, een wollen vestje, en ga zo maar door! Daarbij kunnen lange of wijde rokken en zwierige jurken zorgen voor beelden waar beweging in zit.

All black: Heel veel mensen zijn fan van de “kleur” zwart. Ik ben het er helemaal mee eens hoor, begrijp me niet verkeerd! Maar er is iets waar je rekening mee moet houden: wanneer vele mensen zwart dragen, verlies je diepte in een foto en bestaat de kans dat er één zwarte vlek ontstaat. Als hier en daar iemand van jullie zwart draagt is dat niet erg. Oh, en nog iets! Zwart heeft natuurlijk de eigenschap om af te kleden. Maar ben je zwanger? Dan wil je juist pronken met je mooie buik en de kans bestaat dat dit wegvalt bij zwarte kleding. 


Wat goed, jullie hebben een shoot bij mij geboekt. De eerste stap is gezet! En nu? Wat moeten we nu aan? Ik hoor het je denken. Ik snap het hoor, het is ontzettend moeilijk. En dan is er ook nog een verschil of de shoot met een klein of groot gezelschap is. Dat maakt het allemaal wat lastig. Wat ik wil bereiken met deze blog is dat het een eitje wordt om jullie kleding uit te zoeken. Ik zet voor jullie verschillende tips op een rijtje waar jullie rekening mee kunnen houden, en op deze manier zo tijdloos mogelijke foto’s te creëren.

It’s a match: Het mooiste is wanneer jullie de kleding op elkaar afstemmen, indien dit van toepassing is. Ik zou willen aanraden om natuurtinten te dragen! Dit maakt de foto lichter en zorgt voor een rustig beeld. Denk hierbij aan wit, crème, beige, bruin, groen tinten, terracotta. Zeker als we binnen fotograferen zijn lichte kleuren erg belangrijk. Dit bepaalt namelijk de kleur van de foto’s.

Wat moet ik aan?

kledingadvies

Blog